Welke garanties bij een verhuizing?

Een verhuizing is iets waarbij helaas regelmatig zaken misgaan. Dat is niet zo heel vreemd want er wordt met privé eigendommen gesjouwd door verhuizers. Het is dan ook goed om te weten welke garanties je hebt wanneer je een verhuisbedrijf inschakelt. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet. Tevens keken we naar de prijzen die verhuisbedrijven hanteren. We vonden de volgende prijsopgaven.

De prijs van een verhuizing

We vroegen bij een aantal verhuisbedrijven de offertes op. Men stuurde ons de volgende gegevens.

Wat voor soort verhuizing Wat zit er bij de prijs in Wat is de prijs bij benadering van de verhuizing
Een verhuizing waarbij je het meeste zelf doet Een verhuiswagen Een chauffeur die tevens verhuizer is Tussen 580 en 675 euro
Een verhuizing waarbij je de essentiële zaken uitbesteedt Een verhuiswagen Een chauffeur die verhuizer is Een inpakhulp Tussen 825 en 960 euro
Een verhuizing waarbij je gelijk weer gesetteld bent Een verhuiswagen Een chauffeur/verhuizer Een inpakhulp Een klussenhulp Een extra verhuizer Tussen 1350 en 1680 euro

Weet wanneer je garanties krijgt

Het is goed om vooraf te weten dat je niet van elk verhuisbedrijf zomaar garanties zult krijgen. Om die te kunnen geven moet een verhuisbedrijf van goeden huize komen. Het is dan ook zaak dat je kijkt naar een verhuisbedrijf wat een keurmerk heeft. We hebben het over het keurmerk de Erkende Verhuizer. Om dit keurmerk te krijgen moet een verhuisbedrijf onder andere aan de volgende zaken voldoen:

  • Er moet een offerte worden uitgebracht die bindend is.
  • Er moet een goede verzekering afgesloten zijn voor het personeel van het verhuisbedrijf.
  • Er moet een zekerheid worden geboden dat de verhuizing ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.
  • Bij een geschil heb je recht op een behandeling door de geschillencommissie.

De garantie van een offerte

Voordat je een verhuisbedrijf inschakelt wil je uiteraard precies weten hoeveel je kwijt zal zijn. Velen schakelen zomaar een goedkoop verhuisbedrijf in en komen er daarna achter dat de factuur vele malen hoger is dan hun vooraf was verteld. Een goede offerte wordt bij jou thuis opgemaakt. Daarbij wordt gekeken naar de hoeveelheid inboedel die verhuisd moet gaan worden. Verder wordt er ook gekeken naar het type huis wat je nu bewoont en waar je naartoe verhuist. Bij een etagewoning wordt er namelijk doorgaans gebruik gemaakt van een verhuislift om de boel in goede banen te leiden. Al deze zaken, samen met de afstand die de verhuizer moet afleggen, komen in de offerte te staan die wordt opgemaakt. Het is een belangrijke garantie die je krijgt. Je weet wat je betaalt.

Een verzekering voor het personeel

Bij een verhuizing kan er zomaar een meubelstuk sneuvelen of beschadigd raken door toedoen van het personeel van het verhuisbedrijf. Jouw garantie die je krijgt is dan ook dat de verhuizer voor zijn personeel een goede aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. Er is doorgaans sprake van geen eigen risico of een laag eigen risico. Tref je een verhuisbedrijf wat wel een hoog eigen risico hanteert, vraag dan of je dit vooraf kan afkopen. Bij een verhuisbedrijf met een goede WA verzekering voor het personeel weet je dus zeker dat je er zonder onverwachte extra onkosten bij schade vanaf komt. Een geruststelling wanneer per ongeluk alsnog jouw kostbare vaas sneuvelt. Een bijzondere post bij de verzekering is overigens dat de kostbaarheden die worden vervoerd zoals antiek, kunst en dure muziekinstrumenten apart in de gegevens worden opgenomen. Het kan zijn dat je hiervoor een kostbaarhedenverzekering moet afsluiten bij het verhuisbedrijf.

De garantie dat de verhuizing wordt uitgevoerd

Het zal je gebeuren dat er op de dag van de verhuizing geen verhuiswagen komt. Dit probleem kan je voorkomen door een erkende verhuizer in te schakelen. Deze zal namelijk wanneer de verhuizing op de dag zelf niet door kan gaan een vervanging moeten regelen. Je hebt dus de garantie dat de verhuizing ook echt op de dag zelf uitgevoerd wordt.

Recht op behandeling door de geschillencommissie

Uiteraard hoop je dat de verhuizing zonder problemen zal vorderen en dat je er zonder kleerscheuren vanaf komt. Toch kan het zomaar zijn dat er onmin ontstaat met de verhuizer over bijvoorbeeld de hoogte van de factuur of een schade die niet wordt vergoed. In dat geval is het goed om te weten dat je recht hebt op een afhandeling van het probleem door een onafhankelijke geschillencommissie. Zij zullen beoordelen of jouw klacht terecht is en of je eventueel recht hebt op een schadevergoeding.

Eerst offertes en dan inhuren

Wanneer je gaat verhuizen wil je uiteraard zekerheid hebben wat je gaat betalen. Het is dan ook om die reden dat je eerst offertes opvraagt voor je daadwerkelijk gaat verhuizen. Op die manier weet je zeker dat je niet teveel betaalt en kan je de juiste verhuizer voor jouw verhuizing selecteren. Jouw voordeel kan daarbij oplopen tot wel 20 procent.

Vergelijk verhuizers

Kosten verhuizer in de coronacrisis

Met de coronacrisis kun je vaak …

Verhuisbedrijf vooroordelen

Daar waar het om verhuizen gaat …

Tips verhuisbedrijf inschakelen

Verhuizen is een klus die je niet …