Informatie en advies over verhuizen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wie een verhuizing heeft doorgemaakt kan er over mee praten. Verhuizen is enorm kostbaar. Dat is de reden waarom velen op zoek gaan naar vormen van subsidie voor bij een verhuizing. We keken voor je naar de mogelijkheden die er zijn om subsidie te krijgen bij jouw verhuizing. We kwamen tot de volgende bevindingen.

De prijs van een verhuizing

We informeerden bij meerdere verhuisbedrijven naar de prijs van een verhuizing. Men stuurde ons onder andere de volgende offertes toe:

Wat voor verhuizing kies je Wat zit er bij de verhuizing inbegrepen Hoeveel verhuizers Prijs
Een verhuizing waarbij je het meeste zelf doet Verhuiswagen plus chauffeur 1 Tussen 585 en 695 euro
Een verhuizing waarbij je de essentiële zaken uitbesteedt Verhuiswagen plus chauffeur plus inpakhulp 2 Tussen 895 en 1025 euro
Een verhuizing waarbij je de meeste hulp krijgt Verhuiswagen plus chauffeur plus inpakhulp plus klussenhulp plus extra verhuizer 4 Tussen 1350 en 1640 euro

Subsidie bij een normale verhuizing

Ga je verhuizen op de normale manier, zonder dat er een vorm van noodzaak voor is, dan krijg je vrijwel zeker geen subsidie. De overheid voorziet niet in middelen om jouw verhuizing te bekostigen omdat dit kosten zijn die je zelf hoort te kunnen dragen. We gaan er in dit geval van uit dat er geen specifieke noodzaak is en dat je een inkomen hebt wat boven de bijstandsnorm ligt. Er zijn uiteraard genoeg uitzonderingen waarin je wel een vorm van subsidie krijgt.

Een verhuizing vanwege een beperking

Heb je een fysieke beperking, dan is het doorgaans niet mogelijk dat je in de oude woning blijft wonen. In dat geval zal je moeten verhuizen naar een woning die geschikt is voor mensen met lichamelijke gezondheidsklachten. Denk bijvoorbeeld aan een gelijkvloerse woning of een woning met een (trap)lift. In dit soort gevallen krijg je te maken met een vorm van subsidie die ook wel de verhuisvergoeding heet. De verhuisvergoeding heeft een waarde die per gemeente anders is. Je moet voor deze subsidie naar het loket van de WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Je moet er een indicatie voor aanvragen bij de gemeente. Daarna kom je in aanmerking voor een aangepaste woning. Is er een dergelijke woning beschikbaar dan krijg je een budget om te verhuizen wat kan oplopen van 2500 tot 4000 euro afhankelijk van de gemeente waar je woont.

Een subsidie voor mensen met een bijstandsinkomen

Heb je met jouw gezin een inkomen wat onder of rond de bijstandsnorm ligt, dan kom je in aanmerking voor een subsidie in de vorm van bijzondere bijstand. Deze bijzondere bijstand is iets wat je aanvraagt via de gemeente. Je meldt je bij het loket voor Werk en Inkomen. Daar krijg je te horen onder welke voorwaarden je de bijzondere bijstand kan krijgen. Je moet inkomensbewijzen overleggen om aan te tonen dat je niet zelf je verhuizing kan bekostigen. Daarnaast moet de verhuizing gedwongen zijn en niet uit luxe. Denk bijvoorbeeld aan een inkomen wat zodanig gedaald is dat je de oude woning niet meer kan betalen. Een gedwongen verhuizing kan je dus bekostigen op deze manier wanneer je de middelen echt niet hebt. Denk er daarbij aan dat je zaken als een nieuwe vloerbedekking, verf voor de muren en gordijnen vergoed kan krijgen. Zaken als meubels zal je alsnog zelf moeten betalen.

Een subsidie vanwege sloop

woon je in een huis wat gesloopt gaat worden, dan moet de gemeente of de woningstichting voorzien in een nieuwe woning voor jou. Omdat je naast een ander adres ook een nieuw huis in te richten krijgt, krijg je een verhuisvergoeding in dit geval aangeboden. Die vergoeding gaat in dit geval eveneens alleen om de meest noodzakelijke zaken bij een verhuizing zoals vloerbedekking, verf en gordijnen. Ook hier geldt dat je voor luxe zaken geen vergoeding zal krijgen. Een subsidie vanwege sloop kan oplopen van 1500 tot 2500 euro. Het is geen vetpot, maar je hebt er net voldoende aan om je te settelen in je nieuwe huis.

Een vergoeding van je werkgever

Gaat jouw werkgever verhuizen en moet jij daardoor ook gaan verhuizen om in dienst te blijven, dan kom je bij je werkgever in aanmerking voor een verhuisvergoeding. Dit houdt in dat je een vergoeding krijgt voor de kosten van het verhuisbedrijf en om je huis opnieuw in te richten. Deze vergoeding is zeer afhankelijk van het budget wat de werkgever heeft voor de verhuizing en het aantal jaren wat jij al in dienst bent bij het bedrijf. De vergoeding is hoger dan wat je in de eerdere gevallen zag. Het tarief kan oplopen tot 5000 euro.

Verhuizen waarbij je op de prijs let

bij een verhuizing let je zo goed mogelijk op de prijs. Dat doe je door in eerste instantie offertes op te vragen met de onderstaande button. je ontvangt gelijk meerdere vrijblijvende offertes om te vergelijken. Dit kan je een voordeel oplopend tot 20 procent opleveren en is dus absoluut de moeite waard.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Kosten verhuizer in de coronacrisis

Met de coronacrisis kun je vaak niet even met vrienden en familie

Verhuisbedrijf vooroordelen

Daar waar het om verhuizen gaat worden we steeds creatiever. Het is

Tips verhuisbedrijf inschakelen

Verhuizen is een klus die je niet zomaar aanpakt. Het is belangrijk