Inboedel verhuizen

Op het moment dat er een verhuis moet worden uitgevoerd spreekt het voor zich dat je geconfronteerd zal worden met verschillende soorten kosten. Iedereen is het er echter over eens dat de grootste kostprijs betrekking heeft tot het verhuizen van de inboedel. Dit geldt voor nationale verhuizingen, maar zeker ook voor een verhuis naar het buitenland. Je inboedel verhuizen is niet alleen iets waar de nodige kosten aan verbonden zijn, daarnaast moet je ook de nodige praktische zaken regelen. Wil jij ook graag meer te weten komen over je inboedel verhuizen en waar je allemaal precies rekening mee dient te houden? Lees dan snel verder en verdiep je even in de informatie zoals aangegeven hier op deze pagina.

De kostprijs van je verhuis

Een verhuis is in de praktijk niet bepaald goedkoop te noemen. Dit gezegd zijnde moet ze ook geen fortuin kosten. De prijs die je moet betalen voor de verhuis is onder meer afhankelijk van de hoeveelheid aan inboedel die moet worden verhuisd. Ook de afstand die moet worden afgelegd tussen de oude en de nieuwe woonst speelt een niet onbelangrijke rol. De onderstaande tabel tracht duidelijk te maken met welke kosten je gemiddeld rekening dient te houden voor het uitvoeren van je verhuis en je inboedel verhuizen.

Soort verhuis

Gemiddelde kostprijs

Zelf je binnenlandse verhuis regelen

Gemiddeld zo’n 125 euro per verhuisdag

Een verhuisbedrijf inschakelen voor een verhuis in eigen land

Gemiddeld zo’n 750 à 1000 euro

Een beroep doen op een verhuisbedrijf voor een internationale verhuis

Gemiddeld zo’n 5.000 euro binnen Europa

Het overgrote merendeel van de kosten die moeten worden gemaakt om te verhuizen zijn het gevolg van de inboedel welke dient te worden verhuisd. Veel mensen houden hier geen rekening mee, maar in de praktijk kan het aandeel op vlak van inboedel verhuizen oplopen tot zomaar even ruim 70 procent of meer. Het spreekt voor zich dat het beperken van de hoeveelheid aan inboedel om te verhuizen dan ook steeds zeer interessant te noemen is.

Welke zaken heb je nodig om je inboedel te verhuizen?

Het verhuizen van je inboedel kan in de praktijk slechts gebeuren op het moment dat je over voldoende artikelen beschikt. Concreet betekent dit dat je voor het verhuizen van je inboedel in de praktijk rekening dient te houden met onder meer de volgende zaken:

 1. Verhuisdozen om de kleine inboedel in te stoppen;

 2. Verhuisdekens om grote(re) stukken inboedel mee te beschermen;

 3. Een verhuiswagen voor het vervoeren van je inboedel;

 4. Eventuele extra zaken zoals bubbelplastic en / of tape om de dozen af te tapen;

De hoeveelheid van bovenstaande artikelen die je voor je inboedel verhuizen nodig hebt is in de praktijk sterk afhankelijk van de omvang van je inboedel. Des te groter die inboedel is, des te meer zaken je uiteraard ter beschikking zal moeten hebben. Nogmaals, wil je de kosten voor je inboedel verhuizen zo laag mogelijk houden? Dan is het in de praktijk eigenlijk noodzakelijk om je te verhuizen inboedel zo beperkt mogelijk te houden.

Zelf je inboedel verhuizen of een verhuisbedrijf inschakelen?

Een niet onbelangrijke keuze die je moet maken met betrekking tot je inboedel verhuizen heeft te maken met het feit of je de verhuis zelf gaat doen of je dit gaat uitbesteden. In het eerste geval dien je rekening te houden met de onderstaande voor- en nadelen:

 1. Je dient zelf in te staan voor het kopen van verhuisdozen en verhuisdekens;

 2. Je moet zelf het transport voor je inboedel verhuis regelen;

 3. De kosten voor je inboedel verhuis zullen een behoorlijk stuk lager uitvallen;

Ondanks de bovenstaande voordelen is het zo dat lang niet iedereen er in de praktijk voor kiest om zijn of haar inboedel verhuis zelf te doen. Dat heeft alles te maken met het feit dat ook het uitbesteden van je inboedel verhuis bepaalde, niet onbelangrijke voordelen met zich meebrengt. Het gaat hierbij in het bijzonder om de onderstaande voordelen:

 1. Je kan bijvoorbeeld eenvoudig verhuisdekens huren bij het verhuisbedrijf;

 2. In bepaalde gevallen zijn kleine verhuisspullen automatisch in de prijs inbegrepen;

 3. Je kan altijd rekenen op helpende handen om je inboedel te verhuizen;

Voor welke van de beide mogelijkheden jij uiteindelijk zal gaan kiezen is dus altijd voor een niet onaanzienlijk deel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Ook de hoeveelheid tijd die je ter beschikking hebt en het budget dat voor handen is spelen uiteraard een belangrijke rol.

Een tijdelijke oplossing voor je inboedel

Je inboedel verhuizen lijkt op het eerste zicht wellicht niet zoveel problemen met zich mee te brengen. Je regelt alle vereiste spullen zoals verhuisdozen en verhuisdekens en het vereiste verhuistransport en het verhuizen van je inboedel kan van start gaan. Dit is natuurlijk de meest ideale situatie. In de praktijk komt het echter niet zelden voor dat inboedel verhuizen niet zo eenvoudig is als vooropgesteld. Hoe komt dat? Zeer eenvoudig. Wat doe je namelijk wanneer je nieuwe woonst nog niet klaar is wanneer je de oude woning moet verlaten? In dat geval zal je een tijdelijke opslag voor je inboedel moeten voorzien.

Bij inboedel verhuizen is het dus altijd wijselijk om op voorhand even grondig na te denken over wat je nu precies met de inboedel gaat aanvangen. Kan je meteen terecht in je nieuwe woning? Dan is dit natuurlijk geen punt. In het andere geval zijn er de volgende oplossingen:

 1. Het huren van een stukje van een schuur of magazijn;

 2. Een (mobiele) opslagruimte huren in bijvoorbeeld een self storage;

 3. Even beroep doen op vrienden of familie voor een tijdelijke opslag;

Let op, voor welke van de verschillende opties jij uiteindelijk gaat kiezen is altijd onder meer afhankelijk van het budget dat je daarvoor te besteden hebt. Een tijdelijke opslagruimte huren is in principe reeds mogelijk vanaf ongeveer 35 euro per maand. Uiteraard is het type opslagruimte en de omvang er van bepalend voor het te betalen prijskaartje.

Kosten voor inboedel verhuizen beperken

Wil jij graag de kosten voor het verhuizen van je inboedel zo beperkt mogelijk houden? Dan zijn er twee bespaartips waar je rekening mee kan houden. In eerste instantie moet je uiteraard de kosten bij de verschillende verhuisbedrijven ten opzichte van elkaar vergelijken. Alleen zo zal je er uiteindelijk de laagste prijs tussenuit weten te vissen. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk zo dat ook je hoeveelheid aan te verhuizen inboedel perken altijd een goed idee is. Hou je rekening met deze twee verhuistips? Dan ben je altijd verzekerd van de scherpst mogelijke prijs voor jouw inboedel verhuis!

Vergelijk verhuizers

Kosten verhuizer in de coronacrisis

Met de coronacrisis kun je vaak …

Verhuisbedrijf vooroordelen

Daar waar het om verhuizen gaat …

Tips verhuisbedrijf inschakelen

Verhuizen is een klus die je niet …