Wat te doen op de verhuisdag?

De aanloop naar de verhuisdag is voor veel mensen bijzonder hectisch. Wat ze dan niet weten is dat de meest hectische dag er in principe nog zit aan te komen. Het is in de praktijk dan ook zo dat de dag van verhuizing heel wat belangrijke verplichtingen met zich meebrengt. In het bijzonder wanneer je grotendeels zelf de verhuizing voor je eigen rekening wil nemen is het belangrijk om deze dag zo optimaal mogelijk te plannen. Zijn er wel heel wat vrienden en familieleden welke op je verhuisdag komen helpen? Ook dan kan bijvoorbeeld op voorhand een planning maken en naar iedereen doorsturen een belangrijke meerwaarde betekenen voor de dag van de verhuizing. Hoe dan ook, stel jij je ook de vraag wat te doen op verhuisdag? Dan zal je het antwoord op deze vraag zonder twijfel op deze pagina terug kunnen vinden!

1.) Overloop de planning voor de verhuisdag

Van bijzonder groot belang om je verhuisdag zo vlot mogelijk te kunnen doen verlopen is het feit dat er een duidelijke planning moet worden opgemaakt. Heb jij een dergelijke planning gemaakt en wil je er zeker van zijn dat ze zo stipt mogelijk wordt opgevolgd? In dat geval is het altijd een goed idee om deze even te overlopen met iedereen die mee gaat helpen aan de verhuizing. Het gaat hierbij overigens niet alleen om mogelijke professionele verhuizers welke je in dienst hebt genomen, maar ook om bijvoorbeeld vrienden en familieleden die mee gaan helpen. Weet iedereen wat er precies van hem of haar wordt verwacht op de verhuisdag? Dan zal je kunnen vaststellen dat je verhuizing meteen een flink stuk eenvoudiger zal verlopen.

2.) Ga gestructureerd te werk

In lijn met bovenstaande ligt het feit dat er zeker op de verhuisdag zelf zo gestructureerd mogelijk te werk moet worden gegaan. De mate waarin dit mogelijk is, is in de praktijk echter sterk afhankelijk van verschillende factoren. In het bijzonder de voorbereiding speelt op dit vlak bijvoorbeeld een cruciale rol. Om de dag van verhuizing zo efficiënt mogelijk te kunnen laten verlopen wordt het bijvoorbeeld altijd aangeraden om:

  1. Zoveel mogelijk van de inboedel op voorhand reeds in te pakken;

  2. De verschillende verhuisdozen duidelijk per kamer te labelen;

  3. Zoveel mogelijk meubelstukken reeds uit elkaar te halen;

  4. Alle praktische zaken voor de verhuisdag te regelen (zoals het verhuistransport);

Veel mensen die in de praktijk heel wat moeite hebben gedaan om een zo optimaal mogelijke planning voor hun verhuisdag te maken komen alsnog in de problemen. Dit heeft vaak te maken met het feit dat bijvoorbeeld vrienden en familie hun hulp op het laatste nippertje afzeggen. Dat is vervelend, maar niet onoverkomelijk. Door preventief te zorgen voor “back-up” kan je bijvoorbeeld ook in een dergelijke situatie je verhuisdag gewoon op de meest efficiënte wijze laten doorgaan.

3.) Verhuizing de inboedel bij voorkeur per kamer

In lijn met bovenstaande ligt het feit dat het in de praktijk altijd wordt aangeraden om de inboedel per kamer te verhuizen naar de nieuwe woonst. Op deze manier kan er zeer gestructureerd te werk worden gegaan en is het mogelijk voor enkele helpers reeds mogelijk om één kamer in de nieuwe woonst volledig in te richten en af te werken. Dat is interessant, want op deze manier zal je niet nodeloos lang de gevolgen van je verhuizing ondervinden. Verhuizing je alle inboedel door elkaar en heb je bijvoorbeeld de verhuisdozen niet goed gelabeld? In dat geval zal je alleen maar kunnen vaststellen dat je verhuizing eigenlijk onnodig veel tijd in beslag zal nemen. Het spreekt voor zich dat dit helemaal niet de bedoeling kan zijn, in tegendeel.

4.) Controleer grondig alle meterstanden

Iets wat je absoluut op de dag van verhuizing ook niet mag vergeten is het controleren van de verschillende meterstanden. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je zowel de meterstanden dient op te nemen in de oude als in de nieuwe woonst. Veel mensen kiezen er voor om deze meterstanden gewoon op een blad papier in te vullen. Uiteraard weet je op deze manier precies wat de meterstanden zijn, maar daar staat tegenover dat je geen bewijs hebt in geval van discussie. Gelukkig valt dit vrij eenvoudig op te lossen. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een foto te maken van de meterstanden. Deze foto neem je wederom zowel van de oude als van de nieuwe meters. Op deze manier kan je altijd aantonen wat de meterstanden nu precies waren op het ogenblik dat je bent verhuisd.

5.) Is er een verhuislift vereist of niet?

Een ander punt om zeker bij stil te blijven staan op de dag van verhuizing heeft betrekking tot de eventuele noodzaak van een verhuislift. Bijzonder vaak denken mensen dat zo’n verhuislift niet noodzakelijk is. Er gaan dan ook nog steeds veel mensen vanuit dat zo’n lift alleen maar interessant is voor mensen die bijvoorbeeld van of naar een appartementsgebouw verhuizen. Dat is zeker niet correct. Ook wanneer (zware en grote) meubelstukken van een hoger gelegen verdieping moeten worden verhuisd zorgt dit er namelijk voor dat een verhuislift meer dan wenselijk kan zijn. Op deze manier kan namelijk heel wat potentiële schade aan je inboedel worden voorkomen. Bovendien kan het huren van een verhuislift er in de praktijk ook nog eens voor zorgen dat je verhuizing aanzienlijk sneller kan verlopen. Hierdoor kunnen de kosten van eventuele professionele verhuizers ook nog eens danig worden ingeperkt.

6.) Voer de laatste controles uit

Heb je alles verhuisd naar je nieuwe woonst? Dan is het altijd aan te raden om nog één laatste keer door je oude woning te lopen. Controleer grondig alle kamers of je niets bent vergeten en neem indien mogelijk ook nog eens de nodige foto’s. Dit zeker van mogelijke schade die merkbaar is in de oude (en de nieuwe) woonst. Vergeet bovendien zoals eerder aangegeven ook niet om de meterstanden op te nemen en controleer of je alle sleutels hebt of niet. Doe dit laatste zeker ook voor de nieuwe woonst. Alleen op die manier kan je er namelijk zeker van zijn dat de oude huurders of eigenaars geen toegang meer hebben tot het pand.

Vergelijk verhuizers

Kosten verhuizer in de coronacrisis

Met de coronacrisis kun je vaak …

Verhuisbedrijf vooroordelen

Daar waar het om verhuizen gaat …

Tips verhuisbedrijf inschakelen

Verhuizen is een klus die je niet …