Waar moet je aan denken bij verbouwen nieuw huis?

Verhuizen naar een nieuwe woning betekent in de praktijk altijd dat er bepaalde keuzes gemaakt zullen moeten worden. Een belangrijke vraag die je jezelf altijd moet stellen heeft betrekking tot het feit of je, je intrek gaat nemen in een compleet afgewerkte woning of niet. Heel wat mensen maken tegenwoordig bewust de keuze om een huis te kopen waar nog wel wat werk aan is. Dat zorgt er voor dat de aankoopprijs aanzienlijk lager kan uitvallen. Spelen jij en je partner met hetzelfde idee? In dat geval zal je wel aandacht moeten besteden aan verschillende factoren voor wat het verbouwen van een nieuw huis betreft.

Is een aannemer inschakelen vereist of niet?

In de praktijk wordt er bijzonder vaak gedacht dat je bij het verbouwen van een huis altijd genoodzaakt bent om een beroep te doen op de diensten van een aannemer. Dat is echter zeker niet altijd het geval, in tegendeel. Veel hangt vooral af van het soort werkzaamheden welke moeten worden uitgevoerd. Gaat het om één specifieke verbouwing? Dan is het misschien wel mogelijk dat je deze zelf uit zal willen voeren. Is er echter sprake van meerdere werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd? In dat geval is het vaak toch wel aan te raden om een aannemer onder de arm te nemen. De gemiddelde kosten voor het inschakelen van een aannemer worden duidelijk middels de hieronder terug te vinden prijstabel.

Soort vakman

Gemiddelde kostprijs

Aannemer

Gemiddeld tussen 35 & 50 euro per uur

Is er nood aan tijdelijke huisvesting of niet?

In principe zitten er maar weinig mensen op te wachten om langdurig in verbouwingen te moeten leven. Niet alleen brengt dit in de praktijk behoorlijk wat frustraties met zich mee, daarnaast is het ook nog eens zo dat dit doorgaans alles behalve gezond is. Het kan natuurlijk ook anders. Je kan namelijk eveneens op zoek gaan naar oplossingen op vlak van tijdelijke huisvesting. Enkele oplossingen waar je op dit vlak aan kan denken zijn de volgende:

Je kan tijdelijk intrekken bij vrienden of familie;

Je kan kiezen voor een betalende vorm van tijdelijke huisvesting;

In de tweede situatie zijn er uiteraard verschillende opties die tot de mogelijkheden behoren. Zo zijn er mensen die tijdelijk hun intrek nemen op een camping, maar kan zelfs ook een vakantiehuis of een hotel een oplossing betekenen. Voor welke van deze verschillende opties jij uiteindelijk zal kiezen is natuurlijk vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Waar kan je tussentijds terecht met al je inboedel?

De tijdelijke huisvesting waarvoor je kiest heeft natuurlijk ook een bepaalde invloed op hetgeen waar je rekening mee zal moeten houden met betrekking tot je inboedel. Op het ogenblik dat je tijdelijk je intrek neemt in een hotel spreekt het immers voor zich dat je niet zomaar je volledige inboedel mee kan nemen. Ook in deze situatie zijn er verschillende oplossingen voor handen waar je voor je inboedel gebruik van kan maken, namelijk:

Je kan de inboedel tijdelijk in een garage stockeren die je gaat huren;

De inboedel kan voor een bepaalde tijd ondergebracht worden bij vrienden of familie;

Je kan een bepaalde opslagruimte huren voor je inboedel;

Indien je er voor kiest om tijdelijk je inboedel in een bepaalde opslagruimte op te slaan dien je er rekening mee te houden dat hier behoorlijk wat kosten aan verbonden kunnen zijn. Deze kosten zijn uiteraard in de praktijk wel afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij concreet aan de hieronder terug te vinden zaken:

De hoeveelheid aan oppervlakte waar je nood aan hebt;

Het feit of de opslagruimte al dan niet geïsoleerd moet zijn;

De plaats waar de opslagruimte zich precies dient te bevinden;

Om te voorkomen dat je bovendien heel wat overbodige kilometers dient te maken wordt het in de praktijk sterk aangeraden om te kiezen voor het gebruik van een opslagruimte welke zich ergens tussen de oude en de nieuwe woning in bevindt.

Het doorgeven van een eventuele, tijdelijke adreswijziging

Op het ogenblik dat je tijdelijk gaat verhuizen naar een nieuw adres in afwachting van je afgewerkte woning kan het interessant zijn om een tijdelijke adreswijziging door te voeren. Dit uiteraard niet in het minst wanneer reeds andere mensen hun intrek hebben genomen in de oude woonst. Het aanvragen van een tijdelijke adreswijziging heeft in de praktijk weinig voeten in de aarde, alleen moet ze wel tijdig gebeuren. Alleen door middel van een tijdelijke adreswijziging kan er voor worden gezorgd dat er geen belangrijke post verloren zal gaan.

Hou rekening met alle betrokken partijen

Veel meer dan wanneer er uitsluitend sprake is van een verhuizing is het zo dat je bij een verhuizing met verbouwing van de nieuwe woning rekening zal moeten houden met alle betrokken partijen. In principe maken we op dit vlak een onderscheid tussen de volgende partijen:

De mogelijke kopers van de oude woning;

De verkopers van de nieuwe woning waarnaar je wenst te verhuizen;

De vakmensen die de verbouwing(en) voor je moeten uitvoeren;

De verhuizers;

Heel wat mensen denken dat ze met het afronden van de verbouwingen van hun nieuwe woonst de belangrijkste onderdelen van hun nakende verhuizing achter zich hebben. Dat is niet helemaal correct. Het is namelijk in de praktijk zo dat er zeker en vast ook altijd rekening dient te worden gehouden met de planning van de verhuizers. Deze kunnen immers lang niet zomaar hun planning à-la-minute vrijmaken om jouw verhuizing te realiseren. Probeer mede omwille van deze reden altijd een realistische inschatting te maken van de einddatum van je verbouwingen. Alleen zo kan je een vlotte verhuizing in de praktijk gerealiseerd zien worden.

Haast en spoed is zelden goed!

Tot slot nog een uitermate belangrijke tip waar je bij het verbouwen van je nieuwe huis altijd rekening mee zal willen en eigenlijk ook moeten houden. Heel wat mensen proberen hun verhuizing te forceren omdat ze op die manier natuurlijk zo snel mogelijk hun intrek kunnen nemen in de nieuwe woonst. Op zich is dat natuurlijk niet meer dan begrijpelijk, maar toch kan dit ook de nodige risico’s met zich meebrengen. Het laatste wat je dan ook wil is dat de verbouwingen niet volledig correct zijn uitgevoerd waardoor je achteraf alsnog met de nodige problemen wordt opgezadeld. Neem dus vooral je tijd om de verbouwingen evenals de verhuizing grondig uit te voeren zodat je na verhuizing optimaal kan genieten van je nieuwe woonst!

Vergelijk verhuizers

Kosten verhuizer in de coronacrisis

Met de coronacrisis kun je vaak …

Verhuisbedrijf vooroordelen

Daar waar het om verhuizen gaat …

Tips verhuisbedrijf inschakelen

Verhuizen is een klus die je niet …