Waar inboedel opslaan?

Het is helemaal niet ondenkbaar dat je op een zeker ogenblik je huidige woning dient te verlaten alvorens je, je intrek kan nemen in het nieuwe huis dat je hebt gekocht of gehuurd. In dat geval spreekt het voor zich dat je wel een oplossing zal moeten zoeken voor de inboedel waarover je beschikt. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn. Er zijn op de markt dan ook tal van verschillende mogelijkheden terug te vinden om jouw inboedel tijdelijk op te slaan. Om welke mogelijkheden het hierbij precies gaat, hoeveel kosten er aan verbonden zijn en wat nu precies de voor- en nadelen zijn kom je allemaal te weten hier op deze pagina.

Welke verschillende mogelijkheden bestaan er?

Wanneer je op zoek gaat naar een oplossing voor het opslaan van je inboedel zal je kunnen concluderen dat er behoorlijk wat verschillende mogelijkheden bestaan. Deze mogelijkheden zijn sterk uiteenlopend. Voor welke optie je nu precies gaat kiezen is onder meer afhankelijk van:

 • Het budget dat je beschikbaar hebt voor je inboedel opslag;

 • De hoeveelheid aan ruimte die je nodig hebt;

 • De tijdsduur waarvoor de opslag is vereist;

Naast bovenstaande spreekt het voor zich dat mensen die op zoek zijn naar een opslagruimte ook altijd over bepaalde, persoonlijke eisen beschikken. Wil jij bijvoorbeeld altijd toegang kunnen hebben tot jouw inboedel of is dit niet meteen een vereiste? Bovendien is het zo dat veel mensen willen dat hun opslagruimte zich ook netjes ergens tussen de oude en de nieuwe woning bevindt. Het zijn stuk voor stuk factoren die zullen bepalen voor welke van de verschillende opslagmogelijkheden jij op het einde van de rit precies zal kiezen.

1.) Een ruimte in een loods of schuur

In eerste instantie kan je voor je inboedel een stukje van een loods of schuur huren. Dit kan bij verschillende partijen gebeuren. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan een boer. Let wel, het betreft hier uiteraard geen professionele, vaste verhuurder van opslagruimtes. Omwille van deze reden kan het dan ook interessant zijn om duidelijke afspraken te maken. Dit niet alleen met betrekking tot de kostprijs, maar ook voor wat de aansprakelijkheid betreft en de mogelijke opzegtermijn.

2.) Het huren van een garagebox

Er kan worden vastgesteld dat er met de nodige regelmaat garageboxen te huur of te koop worden aangeboden. Het is verder eveneens mogelijk om er voor te kiezen om een garagebox te huren bij bijvoorbeeld een woningcoöperatie. Een probleem hierbij is dat de garages zich doorgaans niet in de directe nabijheid van de woning bevinden. Bovendien is ook overdekt laden en lossen iets wat veelal niet tot de mogelijkheden behoort. Tot slot is het bij het huren van een garage ook altijd van cruciaal belang om te controleren of deze geïsoleerd dient te zijn of niet.

3.) Een opslagruimte huren bij een verhuisbedrijf

Verschillende verhuisbedrijven bieden hun klanten de mogelijkheid om hun inboedel tijdelijk bij hun op te slaan. Dat is evenwel uitsluitend mogelijk wanneer ook de verhuizing aan hen wordt toegekend. De prijs van de opslag wordt doorgaans mee opgenomen in de totale eindfactuur voor de verhuizing. Dit zorgt er voor dat het in de praktijk behoorlijk lastig kan zijn om de kosten voor de opslag van inboedel te vergelijken met alternatieven die beschikbaar zijn. Hou er bovendien rekening mee dat ook tussentijdse toegang tot je inboedel in dit geval veelal niet tot de mogelijkheden behoort.

4.) Je doet een beroep op een inboedelopslagbedrijf

De vierde en laatste mogelijkheid is de duurste, maar ook veruit de meest praktische. Het is namelijk eveneens mogelijk om voor het tijdelijk opslaan van je inboedel een beroep te doen op een inboedelopslagbedrijf. Aan deze vorm van inboedel opslag zijn heel wat interessante voordelen verbonden. Wanneer je kiest voor deze oplossing kan je dan ook rekenen op de onderstaande troeven:

 • Je hebt altijd toegang tot je inboedel;

 • Het is mogelijk om te kiezen voor geïsoleerde en niet geïsoleerde opslagruimtes;

 • Er wordt doorgaans een zeer aanzienlijke beveiliging voorzien;

 • Vaak wordt er gebruik gemaakt van flexibele huurovereenkomsten;

 • De opslagruimte kan geheel worden afgestemd op maat van jouw wensen;

Let op, buiten de standaard opslagruimtes die zich in een gebouw bevinden en waar je vrij toegang toe hebt is het eveneens zo dat bedrijven die opslagruimtes aanbieden vaak een extra optie voorzien. Het gaat hierbij om het huren van een container waar je inboedel tijdelijk in kan worden opgeslagen. Let wel, deze containers worden vervolgens in een pand gestockeerd waardoor het veelal niet mogelijk is om er zomaar op eender welk ogenblik toegang toe te krijgen. Dit is dus wel iets waar je zeker en vast rekening mee zal moeten houden.

Hoeveel bedragen de kosten voor je inboedel opslaan?

Het spreekt voor zich dat je voor het opslaan van je inboedel in de praktijk altijd bepaalde kosten zal moeten betalen. Om welke kosten het hierbij precies gaat is afhankelijk van menig aantal verschillende factoren. Er moet op dit vlak dan ook ten minste rekening worden gehouden met de onderstaande factoren:

 • De omvang van de opslagruimte die je wenst te huren;

 • De plaats waar het opslagpand zich precies bevindt;

 • Het soort locatie binnen het opslagpand;

 • De huurperiode en de opzegtermijn die van toepassing is;

 • Het actuele spel van vraag & aanbod;

Voor een ruimte van ongeveer 24 kubieke meter welke zich op een verdieping bevindt is het doorgaans zo dat er een kostprijs voor wordt aangerekend van ergens rond de 125 euro per maand. Voor een behoorlijke opslagunit die zich op de begane grond bevindt ligt de kostprijs rond de 200 euro per maand.

Hou rekening met je inboedelverzekering!

Last but not least is het bij je inboedel opslaan ook altijd vereist om even grondig de inboedelverzekering te controleren die je hebt afgesloten. In het merendeel van de gevallen is het namelijk zo dat deze inboedelverzekering stelt dat uitsluitend de inboedel in de eigen woonst is ingedekt tegen schade of diefstal. Dat geldt dus niet voor de inboedel welke zich bevindt op een externe locatie. Wil je dat ook deze inboedel kan worden ingedekt? In dat geval is het veelal een must om daarvoor een extra clausule te voorzien in je inboedelverzekering.

Vergelijk verhuizers

Kosten verhuizer in de coronacrisis

Met de coronacrisis kun je vaak …

Verhuisbedrijf vooroordelen

Daar waar het om verhuizen gaat …

Tips verhuisbedrijf inschakelen

Verhuizen is een klus die je niet …