Nieuwe woning verbouwen tips verhuizing

Lang niet iedereen die er op een zeker ogenblik voor kiest om een nieuwe woning te kopen kiest voor het kopen van een volledig nieuwe woonst, in tegendeel. Heel wat mensen maken de bewuste keuze om een iets ouder pand te kopen omdat ze op die manier heel wat kunnen besparen op de aankoopprijs. Wel is het zo dat er dan nog bepaalde verbouwingen aan uitgevoerd dienen te worden. Geldt dat ook voor de woning die jij hebt gekocht? Weet je nu echter niet precies hoe je alles moet aanpakken en ben je op zoek naar interessante tips? Dan ben je daarvoor op deze pagina zeker en vast aan het juiste adres!

Eerst verbouwen of eerst verhuizen?

De eerste vraag die veel mensen zich in bovenstaande situatie stellen is of ze eerst moeten verhuizen en dan verbouwen of omgekeerd. Deze vraag is zeer logisch en aan beide keuzes zijn zowel voor- als nadelen verbonden. Kies je er voor om eerst te verbouwen en dan pas te verhuizen? In dat geval kan je rekenen op de volgende voordelen:

Je hoeft niet gedurende een lange tijd in een vuile woning te leven;

Er wordt geen extra stress gecreëerd omdat een bepaalde ruimte echt af moet zijn;

Je moet niet leven in een mogelijks ongezonde omgeving (al dan niet met kinderen);

Bovenstaande voordelen zijn voor veel mensen voldoende om er voor te kiezen om eerst te verbouwen en dan pas te verhuizen. Dit wordt over het algemeen gezien ook aangeraden, alleen is er wel sprake van één niet onbelangrijk nadeel. Het is namelijk zo dat je in deze situatie geconfronteerd wordt met niet één, maar wel twee keer huur of afbetalingen. Dit kan voor veel gezinnen financieel te zwaar zijn. Bedenk jezelf dus goed of je dit kan en wil betalen.

Hoe kan je zo snel mogelijk verhuizen?

Omdat het merendeel van de mensen er in de praktijk wel degelijk de voorkeur aan geven om eerst hun nieuwe woning te verbouwen en daarna pas te verhuizen is het van belang dat dit op een zo efficiënt mogelijke manier kan gebeuren. Alleen op deze manier kunnen de extra kosten zoveel mogelijk worden beperkt. Op dit vlak is het altijd de moeite waard om rekening te houden met de tips zoals hieronder aangegeven.

Kies er voor om een ervaren aannemer onder de arm te nemen;

Probeer zoveel mogelijk zelf de handen uit de mouwen steken;

Werk niet alleen in de week, maar ook in het weekend verder aan je woning;

Probeer kamer per kamer af te werken, zo kan je veel sneller verhuizen;

Hou rekening met het vooropgestelde budget en voorkom zo financiële verrassingen;

Kan je in tussentijd niet meer in je oude woning terecht en ben je dus genoodzaakt om een ander verblijfadres te zoeken? In dat geval zal je niet alleen rekening willen houden met de kosten van de verblijfplaats. Wat ga je namelijk in tussentijd doen met je verzamelde inboedel? Ook deze moet ergens onderdak vinden. Ook de kostprijs van bijvoorbeeld het tijdelijk huren van een opslagruimte moet altijd mee in overweging worden genomen.

Hou het budget van je verbouwingen in het oog!

We hebben het hierboven eigenlijk al een beetje aangegeven, maar tijdens het uitvoeren van verbouwingen is het altijd belangrijk om goed het budget in het oog te houden. Voor het uitvoeren van verbouwingen kan je al snel rekenen op een gemiddelde kostprijs van tussen de 20.000 & 25.000 euro. Een woning verbouwen staat er echter in de praktijk om bekend eigenlijk altijd duurder uit te pakken dan je in eerste instantie had verwacht. Zorg er dus voor dat je altijd over nog wat marge beschikt. Heb je deze marge niet? In dat geval is het best mogelijk dat je zomaar voor vervelende verrassingen zal komen te staan.

Vraag offertes op bij verschillende (bouw)bedrijven

Het is algemeen bekend dat er behoorlijk wat komt kijken bij het realiseren van verbouwingen. Dit geldt niet in het minst wanneer er sprake is van een verouderde woonst. Wil jij er zeker van zijn dat jouw verbouwingen en verhuizing niet met al teveel kosten gaan lopen? In dat geval is het altijd een aanrader om offertes bij verschillende (bouw)bedrijven aan te vragen. Doe dit overigens niet alleen maar voor de vakmannen, maar ook voor de materialen waar je nood aan hebt. Voer je een objectieve vergelijking uit? In dat geval is het mogelijk dat je verbouwingen in de praktijk zomaar even tot wel 30 procent voordeliger zullen uitvallen dan normaal.

Het organiseren van je verhuizing na de verbouwingen

Moet je vaststellen dat de verbouwingen hun einde naderen? Breekt het moment dat je daadwerkelijk kan verhuizen bijna aan? In dat geval is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met plannen. Veel mensen wachten daarmee tot op het ogenblik dat de verbouwingen echt honderd procent zijn afgerond. Dat kan je natuurlijk doen, maar op deze manier zal je misschien onnodig lang dubbele betalingen moeten blijven doen. Dit is uiteraard niet interessant. Hou omwille van deze reden rekening met de onderstaande tips.

Begin ongeveer één maand voor het afronden van de verbouwingen met het plannen van de verhuizing;

Neem tijdig contact op met je werkgever met de vraag of je tijdens de week bijvoorbeeld één of meerdere dagen vrij kan krijgen;

Volg de werkzaamheden van naderbij op en blijf op die manier op de hoogte van de laatste nieuwe ontwikkelingen;

Probeer indien nodig nog een handje te helpen tijdens de laatste week zodat je niet nog extra lang dubbele kosten hoeft te maken;

Het afronden van de verbouwingen en de daadwerkelijke verhuizing

Zijn alle gewenste verbouwingen uitgevoerd? In dat geval zal je voordat je daadwerkelijk gaat verhuizen nog één keer grondig doorheen de woonst willen lopen. Zijn alle verbouwingen inderdaad naar wens uitgevoerd en is er geen schade zichtbaar? In dat geval kan de verhuizing eindelijk worden uitgevoerd. Let wel, voordat je de aannemer en andere vakmannen betaald is het altijd de moeite waard om nog even grondig de facturen te bekijken. Zijn alle kosten bijvoorbeeld volgens afspraak aangerekend en is er gebruik gemaakt van de correcte BTW-percentages? In dat geval staat niets je verhuizing naar de gerenoveerde woning nog in de weg!

Vergelijk verhuizers

Kosten verhuizer in de coronacrisis

Met de coronacrisis kun je vaak …

Verhuisbedrijf vooroordelen

Daar waar het om verhuizen gaat …

Tips verhuisbedrijf inschakelen

Verhuizen is een klus die je niet …