Kijkafstand TV hoe groot moet je TV zijn?

Er zijn menig aantal verschillende zaken die je kijkervaring aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Dit niet alleen voor wat het bekijken van een film betreft, maar ook voor het spelen van een videogame. Onder meer de kijkafstand speelt op dit vlak een belangrijke rol. Zit je te ver van de TV? Dan zal je bijvoorbeeld kunnen vaststellen dat de kleine(re) details niet goed zichtbaar zijn. Neem je te dichtbij plaats bij je televisietoestel? Dan zal je de schermpixels zien. Bovendien is het zo dat dit erg vermoeiend is voor de ogen. Wil jij ook graag een nieuwe TV kopen of stel je, je gewoon de vraag wat nu precies de beste kijkafstand is voor je TV? In beide gevallen is het de moeite om je even te verdiepen in de informatie hier op deze pagina.

Welke verschillende zaken beïnvloeden de kijkafstand van je TV?

Voordat we dieper ingaan op de verschillende zaken die een invloed kunnen hebben op de kijkafstand van je TV is het mogelijks interessant om even een globaal overzicht te schetsen van de verschillende invloeden. De zaken die je kijkafstand ten opzichte van de TV beïnvloeden zijn dan ook degene die hieronder zijn terug te vinden:

De resolutie van het toestel in kwestie;

Het formaat van je TV;

De gebruikssituatie die van toepassing is;

Naast bovenstaande is het ook mogelijk dat de gesteldheid van de ogen uiteraard een bepaalde invloed uitoefent op de kijkafstand. In de praktijk is het dan ook zo dat er wordt aangeraden dat mensen vooral kiezen voor die kijkafstand waar ze zich prettig bij voelen. De berekening die verder op deze pagina is terug te vinden geldt dan ook eigenlijk louter en alleen maar als richtlijn. Probeer dus altijd zelf uit te zoeken wat voor jou de beste kijkafstand is.

De impact van de resolutie op de kijkafstand

Laat ons allereerst even stil blijven staan bij de resolutie en de impact welke deze heeft op de kijkafstand. Vooral wanneer je dichtbij je televisie gaat zitten zal je kunnen vaststellen dat het beeld uit allemaal kleine pixels bestaat. Dat is niet alleen vervelend, daarnaast gaat het ook ten koste van het realisme van de film of de televisieserie die je wenst te bekijken. De resolutie van een TV is eigenlijk bepalend voor de grootte van deze schermpuntjes. Voor een 4K televisie geldt bijvoorbeeld dat die puntjes aanzienlijk kleiner zijn dan bij een Full HD TV het geval is. Dit zorgt er voor dat je bij een 4K TV eigenlijk dichter kan gaan zitten. Des te groter het scherm, des te groter de pixels doorgaans zijn. Dit zorgt er voor dat de kijkafstand tussen jouw positie en de TV uiteraard moet worden vergroot.

Welke berekening moet er worden uitgevoerd?

Om te kunnen achterhalen wat de minimale en de maximale kijkafstand is voor je TV is het mogelijk om een bepaalde berekening uit te voeren. Neem nu bijvoorbeeld de Full HD TV. Hierbij is het mogelijk om de schermdiagonaal te vermenigvuldigen met 1,5 en 2,5. Een TV van 65 inch beschikt bijvoorbeeld over een diagonaal van 165 centimeter. Dit heeft als gevolg dat er sprake is van een kijkafstand tussen de 2,5 en 4,1 meter.

Heb je er niet voor gekozen om een Full HD TV te kopen, maar heb jij de voorkeur gegeven aan een 4K televisie? In dat geval geldt er weer dat de diagonaal moet worden vermenigvuldigd met 1 of 1,5. De kleinere pixels waarvan sprake is bij een 4K televisie zorgen er in de praktijk wel voor dat je dichter bij het scherm plaats kan nemen. Let wel, zoals eerder reeds aangegeven zijn deze berekeningen geen vastgestelde waarde, maar eerder een leidraad. De persoonlijke voorkeur van de persoon die gaat kijken en de gebruikerssituatie kunnen de kijkafstand dan ook behoorlijk beïnvloeden.

Welke impact heeft de gebruikerssituatie?

Zoals reeds verschillende malen aangehaald hier op deze pagina is het zo dat de kijkafstand ten opzichte van je TV ook wordt beïnvloed door hetgeen je ermee doet. Neem nu bijvoorbeeld mensen die er van houden om vaak videogames te spelen. Zij nemen bij voorkeur wat dichter tegen de TV plaats. Alleen op deze manier kan je niet alleen het spel zo optimaal mogelijk spelen, daarnaast kan je ook alleen op deze manier helemaal opgaan in de actie. Kijk je vaak sportwedstrijden zoals bijvoorbeeld voetbal of tennis? In dat geval is net gunstig(er) om wat verder van de TV te gaan zitten. Nogmaals, hou er in de praktijk altijd rekening mee dat ook de gebruikerssituatie altijd een bepaalde invloed heeft op de kijkafstand voor je TV.

Wat met de breedte van het televisiescherm?

Om er zeker van te zijn dat je kan genieten van een zo optimaal mogelijke kijkervaring is het in de praktijk zo dat je ook rekening zal willen houden met de breedte van je TV. Een optimale kijkervaring wordt volgens de meeste experts dan ook louter en alleen gerealiseerd wanneer het beeldscherm zo’n 40 graden van je volledige, horizontale blikveld in beslag neemt. Wat betekent dit concreet? Zeer eenvoudig, namelijk dat ongeveer één derde van hetgeen je ziet (op één lijn) het televisiescherm moet zijn. Eventueel is het mogelijk om dit even extra te controleren. Dit doe je door een stuk karton met de ideale diagonaal welke je zopas hebt berekend op de plaats van de (toekomstige) TV te zetten of te houden. Zo maak je meteen een prima inschatting van de kijkafstand ten opzichte van je TV en hou je rekening met de gewenste breedte welke van toepassing dient te zijn.

Verzeker jezelf van een zo goed mogelijke kijkervaring

De kijkafstand door wordt door veel mensen danig onderschat. Toch is de impact van de kijkafstand op de algemene kijkervaring waar je van kan genieten aanzienlijk. Hou er bovendien zoals op deze pagina duidelijk gemaakt ook rekening mee dat de kijkafstand niet voor iedereen dezelfde kan zijn. Voor gamers geldt bijvoorbeeld een andere kijkafstand ten opzichte van de TV dan voor mensen die uitsluitend sport of films kijken. Tot slot hebben we ook duidelijk gemaakt dat de kijkafstand aanzienlijk kan verschillen afhankelijk van het soort scherm waar je gebruik van maakt. Slaag je er in om met al deze verschillende zaken rekening te houden? Dan verzeker je jezelf gegarandeerd van de meest optimale kijkervaring!

Vergelijk verhuizers

Kosten verhuizer in de coronacrisis

Met de coronacrisis kun je vaak …

Verhuisbedrijf vooroordelen

Daar waar het om verhuizen gaat …

Tips verhuisbedrijf inschakelen

Verhuizen is een klus die je niet …